tiistai 28. huhtikuuta 2015

YLE:n oma trolli nousee lauteille JSN:n Sanavapauden päivässä

 Julkisen sanan neuvoston sananvapauden päivässä 5.5. 2015 on päävieraana YLEn yhden miehen propagandakomppania Mika Mäkeläinen. Ensiksi hän puhuu "putinisteista ja trolleista toimittajan kiusana" ja sen jälkeen osallistuu keskusteluun siitä kuinka journalistit voivat välttää joutumasta trollauksen ja kybersodankäynnin uhreiksi. Jos tiedonvälityksen kohde haluaa välttyä samalta vitsaukselta kannattaa ainakin välttää juuri hra Mäkeläisen journalismina esitettyä propagandaa.

Sananvapauden päivän esitysten asetelma on suorastaan nurinkurinen. Nythän päin vastoin eletään Mika Mäkeläisen kaltaisen, samaa simppeliä dramaturgiaa noudattelevaa propagandaa tehtailevan "journalistin" kulta-aikaa. Hänen ja muiden propagandamaakareiden ei tarvitse antautua keskusteluun kenenkään kriitikon kanssa, puhumattakaan että tarvitsisi millään tavoin perustella väitteitään. Pelkkä vastustajan parjaaminen riittää. Jos et niele kakistelematta Mäkeläisen americanaa olet trolli, putinisti tai salaliittoteoreetikko. Tähän asti Mäkeläisen ja kumppaneiden pyörittämän farssin suojelijana on toiminut koko valtamedian kuoro, mutta nyt mukaan näyttää liittyneen myös JSN.

Voidaan kai puhua jonkinlaisesta tiedonvälityksen pohjakosketuksesta kun sananvapauden päivään otetaan pääesiintyjäksi henkilö, joka itse ruumiillistaa kaikkein ilmeisintä vapaan keskustelun estettä. Toisaalta jo itse sananvapauden päivän keskustelunaiheesta näkee, etteivät järjestäjät ole vakavissaan liikkeellä. Jos rehellisesti oltaisiin vapaan tiedonvälityksen asialla esiin nostettaisiin nimeen omaan kilpailevat argumentit, niiden tutkiminen ja perusteleminen. Nyt julkisen sanan neuvosto nostaa kunniapaikalle ad hominem -tyyppisen, eli henkilöön menevän argumentoinnin, millä ei pitäisi olla mitään sijaa rationaalisessa keskustelussa.

"Mika Mäkeläinen pitää Amerikasta" Voiman verkkolehden fifi:n jutussa vuodelta 2010 todetaan. Kyseisessä jutussa itsekin suun vuoron saava Mäkeläinen todentaa toimittajan tekemän havainnon omilla puheillaan. Uskollisuus Washingtonin tahdolle on voitu myös todeta hänen lukuisissa "raporteissaan" Venezuelasta, joissa säännön mukaisesti omaksutaan täysin kritiikittömästi CIAn sponsoroiman opposition näkökulma ja parjataan herkeämättä maan sosialistista hallitusta.

Ehkä julkisen sanan neuvosto halusi esiintyjävalinnallaan turvata sen ettei keskustelu vahingossakaan luiskahda väärille urille. Nythän on tarkoitus puhua pääasiassa Venäjästä sananvapauden esteenä eikä kai hiiskahtaakaan sanallakaan todellisesta sananvapauden suurinkvisiittorista, jonka perinpohjaisuuteen ja kattavuuteen verrattuna muinoin pelätty Stasi näyttää esihistoriallisen alkeelliselta ja Venäjän FSB trollitehtaineen puhdetyöverstaalta.

NSA ja muut Yhdysvaltain tiedustelupalvelut liittolaisineen varastoivat tietokantoihinsa kaiken elektronisen kommunikaatiomme. Sieltä löytyvät kätevästi sähköpostimme, internethakumme, tekstiviestimme jne. Tarvittaessa kuunteleminen, kuvaaminen ja paikantaminenkin onnistuvat omien viestintälaitteidemme välityksellä. Jos näin läpitunkeva kyttääminen ei kahlitse sananvapautta niin mikä sitten?

Itsesensuuria ei ehkä tulevaisuudessa uloteta vain avoimiin sosiaalisiin medioihin, kuten facebookiin vaan myös yksityisiin keskusteluihin. Ehkä potkuja aletaan tulevaisuudessa jakaa esim. yksityisen tekstiviestinnän tai e-mailien työnantajalle kriittisen sisällön perusteella. Ei kai olisi mikään ihme jos kerättyjä tietoja alettaisiin kaupitella luottotietojen tapaan. Kaikkein huolettomimmille kansalaisille tämä tietysti sopisi, koska heillä "ei ole mitään salattavaa".

Mutta näistä suuren läntisen ystävän yhteiskuntarauhaa turvaavista ponnisteluista ei nyt passaa liikoja huudella kun eliittimme NATOon vaikka väkisin -projektia ollaan taas lykkäämässä vauhtiin. EUkin on tahollaan valmistautumassa alati kurjistuvien massojen tyytymättömyyden ilmauksiin. Nykyäänhän alkaa olla tapana pitää kaikenlaista eliitille kriittistä yhteiskunnallista aktivismia, kuten mielenosoittamista, terrorismin esiasteena. Juuri Mika Mäkeläisen ihailemassa Amerikan Yhdysvalloissa tämä kehitys on edennyt kaikkein pisimmälle ja siksi hän onkin paras henkilö huolehtimaan siitä, että puhe julkisen sanan neuvoston "sananvapauden" päivässä keskittyy sivuseikkoihin.