maanantai 7. syyskuuta 2015

Yhdysvallat tukee fundamentalisteja - ja aiheuttaa pakolaiskriisin

Toisen maailmansodan jälkeen Yhdysvallat käytti Euroopassa äärioikeistoa apunaan estääkseen paikallisia kommunisteja ja muuta radikaalia vasemmistoa pääsemästä valtaan. Tämä politiikka tunnetaan nimellä operaatio Gladio. Lähi-idässä Yhdysvallat on käyttänyt fasistien asemesta uskonnollista oikeistoa, jonka keskiaikainen oikeuskäsitys ja rangaistusmenetelmät eivät millään tapaa heitä häiritse. Uskonnollinen fanaattisuus ja raakuus päinvastoin tekevät näistä ryhmittymistä luotettavia kumppaneita Yhdysvaltain silmissä. Ehkä syvä uskonnollisuus yhdistää ekumeenisessa hengessä myös tappotyössä.

Yhdysvallat halusi eroon hankalksi kokemastaan eversti Gaddafista ja saikin tahtonsa läpi sillä seurauksella, että maassa on nyt sisällissota. Älkäämme myöskään unohtako hiuksianostattavaa propagandaa, jota amerikkalaiset meille tarjoilivat mediamme kritiikittömällä ja suosiollisella avustuksella. Meille kerrottiin että Gaddafin armeijan sotilaat raiskaavat naisia potenssilääkkeiden voimalla. Sittemmin tämäkin "uutinen" on osoittautunut perättömäksi, mutta siitä oli epäilemättä apua hyökkäykselle suotuisan mielialan valmistamiselle maanosassamme. Kerta kerran jälkeen saattaa vain ihmetellä näiden kauhujuttujen keksijöiden mielikuvitusta.

Yhdysvallat sai liittolaisineen sodan aikaiseksi myös Syyriassa. Nyt tähtäimessä on al-Assadin hallinto, jolla on hyvät suhteet Venäjään ja Iraniin. Nämä molemmat seikat jo sinänsä riittävät paikkaan mustalla listalla, mutta myös Israel ja Saudi-Arabia pitävät Syyriaa arkkivihollisenaan. Tämän manööverin suorittamiseksi on aloitettu jokseenkin monimutkainen peli, jossa tuetaan konfliktin vastakkaisilla puolilla sotivia osapuolia.

Nykyään kovasti kauhisteltu Isis on Yhdysvaltain yhdessä saudien kanssa rahoittama, kouluttama ja aseistama ryhmittymä. Isis taistelee Syyrian hallitusta vastaan muiden islamistien kanssa. Isistä vastaan puolestaan taistelevat kurdit, joiden väliaikaisesta avustamisesta huolimatta Yhdysvallat kuitenkaan ei halua heidän menestyvän liian hyvin, sillä sen läheinen liittolaismaa Turkki ei pitäisi tästä. Isisin ohella he ovat alkaneet tukea myös "maltillisempaa" islamistiryhmää, jolla on läheiset yhteydet al-Qaidaan.

Yhdysvaltain läheiset yhteydet uskonnollisiin fanaatikkoihin, kuten al-Qaidaan tai Saudi-Arabiaan ei ole niin nurinkurista kuin voisi ensiksi kuvitella. Uskonnolliset fundamentalistit ovat kaikkein luotettavimpia liittolaisia, koska ne eivät missään vaiheessa lähtisi tosissaan haastamaan isäntänsä johtoasemaa maailmassa. Ne myös ovat valmiita armotta kukistamaan kaikki maalliselta pohjalta kansalliseen riippumattomuuteen pyrkivät liikkeet vasemmistolaisista puhumattakaan. Islamistisille fanaatikoille riittää, että he saavat pitää peliään omassa maassaan. Siksi ketään "vastuullista tahoa" lännessä ei häiritsekään, Saudi-Arabiassa naiset ovat totaalisesti alistettuja ja valtio hakkauttaa vuosittain sadoilta rikollisina pitämiltään päitä irti miekalla.

NATO:n ja Yhdysvaltain kannalta hirvein kuviteltavissa oleva kehitys lähi-idässä olisi Venezuelan kaltaisen vasemmistolaisen hallinnon esiinnousu. Positiivisen esimerkin vaara on kaikkein myrkyllisin johtavan kapitalistisen valtion eliitille. He eivät halua alamaistensa käsittävän, että paljon köyhemmilläkin mailla on varaa tarjota parempia hyvinvointipalveluja kuten esimerkiksi kattava ilmainen terveydenhoito. Ja kyse on vain poliittisesta tahdosta, siitä mihin valtion varoja halutaan käyttää. Siksi Yhdysvallat onkin julistanut Venezuelan uhaksi kansalliselle turvallisuudelleen. Kukaan täysissä järjissään oleva ei tietenkään usko, että Venezuela tekisi vapaaehtoisen kansallisen itsemurhan hyökkäämällä Yhdysvaltoihin. Uhka muodostuukin pelkästä amerikkalaista oikeudenmukaisemman hallinnon olemassaolosta. Se on positiivisen esimerkin muodostama uhka.

Lähi-idässä tällainen demokraattinen taloudellinen kehitys olisi vielä hälyttävämpää, sillä se voisi johtaa öljyn hinnan nousemiseen. Se taas nostaisi bensiinin hintaa Yhdysvalloissa, mikä lienee ainoa asia, mikä voisi saada todella suuret joukot liikkeelle ja protestoimaan. Obama ja hänen seuraajansa näkevät painajaisia kilometrien pituisista autojonoista tyhjille bensa-asemille.