perjantai 12. syyskuuta 2014

Terveiset trollitehtaan liukuhihnalta, toivottaa "Late".

YLE:n nettisivujen mukaan puolustusvoimien tutkija, sotatieteen tohtori Saara Jantunen sanoo asiakysymyksistä kiistelyn edistävän Venäjän informaatiosotaa. Puolustusministeri Carl Haglund ämmiköi, ovatko netin keskustelupalstoilla virallisen "totuuden" vastaisia puheenvuoroja esittävät "oikeita suomalaisia" vai venäläisten palkkaamia agentteja. Tutkija Jantusen mukaan Pietarissa on oikein tällainen trollitehdas, jonka liukuhihnalta valmistuu pahimmassa tapauksessa jopa kymmeniä virallisen "totuuden" vastaisia puheenvuoroja per agentti per vuorokausi. Tutkija Jantunen kehottaa meitä lähdekriittisyyteen, mutta kovin kriittinen ei kyllä kannata olla jos haluaa säilyttää luottamuksen kotimaiseen mediaan.

Ehkäpä parhaimmistomme on kerrankin oikeassa! Tässä päivänä muutamana eksyin silmäilemään Iltasanomien kommentointipalstaa sellaisen artikkelin kohdalta, jossa kerrottiin malesialaista MH17 lentoa koskevasta, alustavasta onnettomuustutkintaraportista. Artikkelissa oli linkki kyseiseen raporttiin, jossa ei otettu kantaa siihen, kuka oli pudottanut malesialaiskoneen. Todettiin vain että koneeseen oli osunut esineitä suurella nopeudella ja tämä oli aiheuttanut koneen maahansyöksyn. Tästä huolimatta nimimerkki "Late" toisteli kommentointipalstalla aggressiiviseen sävyyn puolen tusinaa kertaa, että raportissa muka todettiin malesialaiskoneen tulleen pudotetuksi itä-ukrainalaisten puolella taistelevien venäläisten toimesta maastalaukaistavalla BUK-ohjuksella. Saman älyvapaan jurnutuksen kohteeksi joutuivat kaikki, jotka olivat hänen kanssaan eri mieltä.

Venäläisten syyllisyys oli kuulemma todistettu oikein valokuvalla, jossa armeijan kuorma-auto vetää kyseistä asetta salakähmäisesti takaisin Venäjän puolelle. Kyseinen valokuva on julkaistu lehdissä. Siinä tosiaan kuorma-auto hinaa jotakin. Täysin avoimeksi tosin jäävät kysymykset kuka, missä ja milloin. Aika aneemiseksi jää vastaus myös kysymykseen mitä: Kuvaa ei oikein parhaalla tahdollakaan voi pitää todisteena muusta kuin että jossain on tai on ollut joku tällainen kuorma-auto, joka näyttää hinaavan jotain.

En tiedä minkä trollitehtaan liukuhihnan ääressä "Late" paiskii hommia, mutta hänen strategiansa on aika yksinkertainen: kun valhetta toistetaan tarpeeksi monta kertaa, sitä aletaan pitää totuutena. Myönnän olevani hiukan pahansuopa, kun tituleeraan "Latea" trollitehtaan duunariksi. Riippumatta siitä naputtaako hän tolkutonta jurnutustaan aikansa kuluksi Pihtiputaalla vai maksusta Brysselissä, ei parhaimmistomme pidä häntä trolliagenttina. Ja miksi pitäisi? Jopa persujen kansanedustaja Tom Packalen on todennut, että NSA:n meihin Suomen kansalaisiin kohdistama vakoilu on myönteinen asia. Koska Packalen on poliisi hän ei varmaankaan suosisi rikollista toimintaa. Ja jos kerran meidän vakoilemisemmekin on hyvä asia niin ei kai propagandan tehtailu länsivaltain lukuun voi olla myöskään millään muotoa paheksuttavaa.

Elämme jännittäviä aikoja. Ministeri ja tutkija vihjailevat, että kuka tahansa vastarannan kiiski voikin olla katala ja vaarallinen Putinin agentti. Taitaa olla vastedes viisainta pitää matalaa profiilia. Uuslahtarit muiluttavat pian itä-rajalle tai sitten CIA:n rääkkäysekspertit kutsutaan johonkin perunakellariin opettamaan toisinajattelijoiden kiduttamista... anteeksi.. eikun tehokkaita, mutta ehdottoman humaaneja metodeja terroristien kuulustelemiseen.

Kukapa tietää vaikka meilläkin alettaisiin järjestää oikeudenkäyntejä McCarthyn malliin "antisuomalaisesta toiminnasta" tai miksei yhtä hyvin "antiamerikkalaisesta toiminnasta", sillä siitähän tässä pohjimmiltaan on kysymys. Ehkä se ei eliittimme kannalta olisikaan mikään tyhmempi veto. Ryssäviha on kovemmassa kurssissa kuin vuosiin ja on vain yksi asia, jota "isänmaallinen" suomalainen vihaa enemmän kuin venäläistä: toista suomalaista, joka ei vihaa venäläistä.