keskiviikko 17. syyskuuta 2014

Jopo-miehen ihmeelliset siekailut - Ville Niinistö panee omiaan

Ville Niinistö tavoitteli vakavissaan teeskentelyn Suomen ennätystä karauttaessaa lehdistön eteen vihreällä Jopollaan. Ajo oli niin järjestetyn näköinen, että alkoi välittömästi tähyillä minkä puskan taakse miniteri-Audi oli pysäköity. Siviilissäkin ministeri Niinistö on niittänyt enemmän mainetta auton ratissa kuin Jopon sarvissa. Vauhti-Ville osoitti taannoin kaahauksellaan, ettei hyväksy nopeusrajoituksia. Vanhanaikaiset ja byrokraattiset poliisi-sedät eivät ymmärtäneet, että kysymyksessä oli poliittinen teko, kuluttajan valinta yhteiskunnallista epäkohtaa vastaan, vaan sakottivat ylinopeudesta.

Nyt Ville Niinistö moittii hallituksen suomettuneisuutta siitä, että he harkitsevat Ydinvoimalan rakentamisluvan antamista Fennovoimalle. Kun tuntee Pääministeri Alexander Stubbin pidäkkeettömän hurmioituneen suhteen Natoon ja Yhdysvaltoihin ei millään voi pitää Niinistön "paljastusta" uskottavana. Tämä hallitus myötäilee Venäjää vain siinä tapauksessa, että käsky siihen tulee Washingtonin pääkonttorilta. Ehkä Niinistö yrittääkin vedota tällä tavoin Stubbiin, että tämä todistaisi Amerikkaan kohdistuvan rakkautensa estämällä luvan myöntämisen Fennovoimalle.

Vaikka itse en kannatakaan ydinvoimaa, puhumattakaan sen lisärakentamisesta, ymmärrän niitä, jotka mielummin haluavat antaa luvan Rosatomin tekniikkaa käyttävälle laitokselle kuin Olkiluodon farssissa ryvettyneelle Arevan ja TVO:n konsortiolle. Kerrankin Jan Vapaavuori puhui asiaa todetessaan Olkiluodon projektin olevan yksi suurimmista epäonnistumisista suomalaisen teollisuuden historiassa. Ja vielä karmeampaa saattaa olla luvassa kun laitos käynnistetään. Julkisuuteenkin kantautunut informaatio rakennusvaiheen laiminlyönneistä ei herätä luottamusta laitoksen toimintavarmuutta ja turvallisuutta kohtaan.

Miksi Ville Niinistö sitten päästelee suustaan näin ilmeisiä älyttömyyksiä? Vihreänä poliitikkona hän ymmärtää, että tärkeintä on oikeanlaisen ensivaikutelman sinnyttäminen, olipa tämä kuinka ontto tai totuuden vastainen hyvänsä. Ja useimmiten tämä strategia toimiikin, sillä harvat vaivautuvat perehtymään asioiden taustoihin. Nyt Ville Niinistö haluaa korjata mahdollismman suuren imago-voiton hallituksesta lähtemiselleen vetoamalla kansan ankarana vellovaan ryssävihaan. Voihan olla että hän saakin tällä vedollaan uusia kannattajia niidenkin joukosta, jotka ovat jo lähdössä "peräämään mökkejä Smolenskia myöten".

Jotain Vihreiden on tietysti syytäkin kehitellä kannatuksensa säilyttämiseksi. Vihreät ovat aatteellisessa umpikujassa, sillä heidän vakaasta uskostaan poiketen markkinat eivät ole se yleislääke, joka pelastaa meidät globaalilta ympäristökatastrofilta. Ehkä Villen jengin onkin kohta aika tunnustaa tosiasiat ja lähettää liittymisanomus kokoomukselle. Tämän päiväinen puheenvuoro ja ihan yleisesti joustava suhtautuminen tosiasioihin osoittavat että vihreää Jopoa polkee patamusta porvari.