torstai 16. tammikuuta 2014

Herra Kataisen mielipaha

Pääministerin mukaan Suomea vaivaa negatiivisuuden ilmapiiri. Tämä on hänen versionsa edeltajänsä, kuuluisan tuppeensahatun uuniperunamiehen, ukaasista medialle, jossa hän kehotti raportoimaan vain positiivisista asioista. Kun kaikki menee päin peetä näiden "valtiomiesten" lääke tilanteeseen teeskennellä, että kaikki on hyvin. Eikö herra Katainen olekaan tyytyväinen siihen, että kriisitietoisuus on tullut sisäistetyksi?

Jos nyt tässä tilanteessa ei ole minkään hurmion vallassa, niin se osoittaa vain tervettä järkeä. Vai miltä tuntuu katsoa kun herra Katainen koplineen johdattaa maatamme yhä syvemmälle ahdinkoon noudattamalla orjallisesti Olli "Brysselin Bobrikoff" Rehnin uusliberaaleja "talousviisauksia"? Pitäisikö herra Kataisen mielestä kansalaisen suun pysyä "hevosenkengällä" kun hän nostaa lähes jumalaiseen asemaan kansainväliset luokituslaitokset, jotka olivat finanssikriisin pääsyyllisiä antaen korkeimpia luokituksia kelvottomille "arvopapereille"?

Entä voisiko herra Kataisen kaipaama positiivinen vire nousta kääntämällä katse laajemmista ympyröistä oman elämän tasolle? Kenties piristystä voisi löytää vaikka hänen puoluetoverinsa rouva Risikon tarjoilemasta pakkotyöstä. Kaunistellusti sanottuna sosiaaliturvasta halutaan vastikkeellista etteivät ihmiset tulisi siitä riippuvaisiksi. Eikö kuitenkin yhteiskunnnan kannalta ole vielä vaarallisempaa, kun finanssipiirit tulevat tuesta riippuvaisiksi? Ainakin se tulee paljon kalliimmaksi. Mistähän johtuu, etteivät herra Katainen ja rouva Risikko ole suunnittelemassa mitään pakkotöitä kapitalistien moraalisen selkärangan pelastamiseksi?

Eikö ole kummallista ettemme ymmärrä riemuita siitä, että rakennemuutoksen ansiosta saamme yhteiskunnan ansiosta itse hoitaa vanhat ja sairaat vanhempamme? Varaa näihinkään palveluihin ei enää ole vaikka olikin joskus silloin kun olimme köyhempiä. Kyllä tällainen silmänkääntötemppu jonkinlaisen hörähdyksen voisi kirvoittaa, mutta en tiedä voisiko sitä sanoa positiivisuudeksi.

On aika koomista, että herra Katainen kehtaa ulista negatiivisesta ilmapiiristä kun oli itse mukana tuppeensahatun uuniperunamiehen hallituksessa jakamassa veronalennuksia jyrkimpänä nousukautena ja teurastamassa lypsäviä lehmiä eli myymässä kiireen vilkkaa valtionyhtiöitä, joiden tuotot olisivat nyt arvossaan täyttämässä valtion hupenevaa kassaa. Luin aivan äskettäin jostain (en muista mistä), että mikäli Suomen verotus olisi Tanskan tasolla se merkitsisi 8 miljardia euroa vuodessa lisää valtion kassaan.

Vaikka herra Katainen on tuskastunut rahvaan negatiivisuuteen ei liiallinen itsekritiikki ainakaan vaivaa häntä itseään. Tai miksi vaivaisikaan. Hänhän on edustanut isäntiensä etua meidän suuntaamme ihan mukavasti.

Olin aivan unohtaa: Yksi valonpilkahdus, joka heijastelee tosin hyvin pienessä mittakaavassa ilmapiirin muuttumista pääministerin toivomaan suuntaan tulee Jyväskylästä. Siellä paikallinen työttömien yhdistys on lopettanut ruoan jakamisen jonossa esiintyneen väkivallan vuoksi. Onhan vanhastaan tunnettua, että porvarilla on mukavaa ja huoletonta eritoten silloin kun köyhät ovat kiinni toistensa kurkuissa.