lauantai 18. tammikuuta 2014

Tuumailuja kokoomuksen strategiasta EU-vaalikampanjassa

Alexander Stubb ilmoitti kovalla tohinalla lähtemisestään eurovaalien ehdokkaaksi. Tässä ei tietystikään ole mitään yllättävää, sen sijaan pari seikkaa itse ilmoituksessa kiinnitti huomiota. Stubb kertoi lähtevänsä ajamaan Suomen etua siinä tehtävässä minkä nyt sattuu saamaan. Edelleen hän halusi kertoa, ettei muuta Belgiaan vaan koti tulee kaikissa tapauksissa pysymään Suomessa. Tämä on aika erikoista puhettta mieheltä, joka esiintyy EU-asiantuntijana ja "opettaa" kernaasti muitakin erityisesti tähän aihepiiriin kuuluvissa kysymyksissä. Hän tietää oikein hyvin että komissaarin tehtävässä (mitä ehdokkuutta kokoomus hänelle ilmeisesti tarjoaa) hänen tulee katsoa asioita ensisijaisesti EU:n kannalta.

Syy Stubbin intoon tällaiseen Suomi-puheeseen tavanomaisella eu-tietäjyys- ja kansainvälinen kokemus -rehentelyn asemesta lienee siinä, että joku on kuiskutellut hänen korvaansa mitä nyt kannattaa jutella. Kenties viestintä- tai mainostoimisto on jonkun gallupin perusteella saanut selville, että vaalikarjan mieleen ovat nyt sinivalkoiset höpinät. Samaa raporttia on varmasti vilautettu myös Tasavallan Presidentille, joka koristeli tavaomaisen julkisen sektorin leikkauspuheensa tölväisyllä kovapalkkaisille virkamiehille. Näin Niinistö yritti esiintyä jonkinlaisena valtiolaivan kapteenina, joka vetoaa byrokraatti-eliitin päiden yli suoraan kansaan.

Molemmat herrat porvarit tarjoilevat meille vanhaa harhaa luokkarajat ylittävästä "Suomen edusta". Ja miksipä eivät tarjoilisi, sillä sama strategia on jo aikaisemmin muun muassa tunnuksilla "vastakkainasettelujen aika on ohi" ja "kokoomus - työväenpuolue" kantanut kaunista hedelmää kovan vaalimenestyksen muodossa. Näin karkeitten valheitten uppoaminen "sukkana" tavallisenkin kansan tajuntaan kertoo osaltaan surullista kieltään eduskunnan ns. vasemmistopuolueiden tilasta. Poliittisten suuntausten historiaa tuntemattomalle vasemmiston ja oikeiston erot jäävät varmasti epäselviksi, jos seuraa vain heidän toimintaansa. Nykyään demari- ja vasuri-edustajien retoriikkakin alkaa olla jo niin markkinahenkistä, että vasemmisto/oikeisto -erottelun mielekkyys eduskunnassa liittyy vain istumajärjestykseen.

Työväenpuolue-hörinällä kokoomus kalasteli aiemmin menestyksellisesti demarien apajilla. Nyt Urpilaisen joukkueesta ei taida olla vastusta kokkareille, joten kapteeni Jyrki naarailee tällä kertaa miedosti nationalistisin viehein perssien apajilla. Kepun perusinsinööriä eivät edes kokoomuksen käyttämän viestintätoimiston nokkelat humpuukimaakarit lähde haastamaan. Kaikki ovat vakuuttuneita siitä että Juha Sipilän "tulen politiikan ulkopuolelta" -rooli uppoaa kansaan kuin väärä raha. Saapa nähdä.