keskiviikko 5. maaliskuuta 2014

Joskus tekonurmikin voi kuihtua - Vastoinkäymisiä imperialistin hommissa

Tulevaisuus imperialistin hommissa on joskus epävarmaa. Ranskalainen Kuubaan erikoistunut tutkija Salim Lamrani kirjoittaa Voltairenet.org-sivustolla yhdestä vähemmän onnistuneesta työsuhteesta, jossa vapautettuja "poliittisia vankeja" kuljetettiin Kuubasta kovalla tohinalla Espanjaan. Tunnelmat olivat aluksi tietysti korkealla kun päästiin vihdoin hengittämään "vapaan maailman" ilmaa. Espanjan hallitus kuskasi edelleen muutamia näistä "pakolaisista" Brysseliin todistamaan Kuuban "surkeista olosuhteista" ja sen puolesta, että EU:n tulisi vetää tiukkaa linjaa maiden suhteissa.

Ensimmäinen vuosi "vapaan maailman" matkatöissä sujuikin kuubalaisjoukkueelta mainiosti. Espanjan hallitus maksoi n 2000 euroa kk/lurjus "toisinajattelijoille" ja heidän sukulaisilleen. Sitten palkanmaksu lopetettiin, kun Espanjan hallitus katsoi ettei porukasta ollut enää suurempaa hyötyä ja maassa oli miljoonia työttömiä jo omasta takaa. Mutta kuubalaiset eivät jääneet neuvottomiksi vaan ryhmittyivät nälkälakkoon Espanjan ulkoministeriön ulkopuolelle. Vaikka "vapaassa maailmassa" oltiin, Madridin poliisilta ei irronnut sääliä "toisinajattelijoille", kun se tarjoili pamppua jakaukseen ja retuutti heidät pois maisemaa rumentamasta aivan kuin kenet tahansa mielenosoittajat.

Näiden vastoinkäymisten jälkeen kuubalaiset "toisinajattelijat" olivat kovasti allapäin ja tunsivat tulleensa espanjalaisten ystäviensä hylkäämiksi. Hätäisimmät olivat jo lähdössä takaisin Kuubaan ja jotkut kirosivat sitä että olivat tuoneet perheensäkin tähän kurjuuteen. Yksi näistä "toisinajattelijoista" teki vuonna 2012 jopa itsemurhan Espanjan valtion lopetettua hänen taloudellisen tukemisensa. Jälkikäteen "vapaan maailman" media on pyrkinyt minimoimaan imagotappioita väittämällä, että katolinen kirkko ja Kuuban hallinto olisivat yhteistuumin pakottaneet "toisinajattelijat" lähtemään maasta. Väite on kuitenkin ilmiselvästi salaliittoteoriaa, sillä jopa "toisinajattelijat" itse ovat kiistäneet pakottamisen.

Tällaisia hallitusten ja yritysten perustamia ja rahoittamia mukamas "hallituksista riippumattomia kansanliikkeitä" (engl. NGOs) nimitetään niiden taustoja tutkivalla Sourcewatch -sivustolla ytimekkäästi "tekonurmeksi" (engl. astroturf). Termi tekonurmi kuvaa osuvasti näiden synteettisten kansanliikkeiden suhdetta spontaaniin ruohonjuuri-tason toimintaan. Synteettisten kansanliikkeiden käyttö on ollut kekseliästä esimerkiksi tupakkateollisuudessa, mutta kenties merkittävimpään rooliinsa se on kohonnut niin sanottuina värivallankumouksina (esim. Ukrainan oranssi vallankumous). Värivallankumousten rahoitus tapahtuu CIA:n National Endowment of Democracy -ohjelman (NED) kautta. Operatiivinen vastuu on annettu Albert Einstein Institutionille, joka gurunsa Gene Sharpen johdolla on kehittänyt näistä värivallankumouksista eräänlaista franschising -liiketoimintaa. Parhaillaan heillä on työn alla Venezuela ja yritys kaataa Maduron bolivaarinen hallinto. Mitähän Albert Einstein -vainaa tuumisi tästä nimissään pyöritettävästä sirkuksesta?