maanantai 17. maaliskuuta 2014

Laista viis eli Kytän ja kapiaisen koulu-uudistus

Persu-poliisi Tom Packalen ja ex-kapiainen ja sotatieteen tohtori Jarno Limnell ovat STT:n mukaan pohtineet oikein SITRA:n kustannuksella kyberturvallisuutta. Herrat ovat tulleet siihen tulokseen, että pitäisi saada oikein sellainen aine peruskouluihin kuin kyberturvallisuus. Kun muistaa, että Limnell ei ole enää kapiainen vaan hommissa tietotekniikka-alalla yksityisellä sektorilla ovat herrojen silmissä tainneet vilkkua melkoiset bisnesideat dollarinkuvineen. Ajatelkaa, minkälainen diili olisi saada kurssittaa valtavat joukot opettajia ja kaupustella laitteistoa ja ohjelmistoa joka niemen nokkaan. Eikä tässä vielä kaikki: herrojen mukaan olisi perustettava erityinen kyberajokortti, joka sitten voisi toimia edellytyksenä pääsylle esimerkiksi tehtäviin julkishallinnossa. Packalen voisi sitten lobata kontakteillaan rahoitusta, vaikka tipahtaisikin eduskunnasta (ainakaan tätä kyttää ei ole valittu eduskuntaan rosvojen äänillä).

Herrojen Limnell ja Packalen idea koulu-uudistukseksi on kuin suoraan Nilsiän öljysheikin ajatushautomosta, mutta se ei ole tässä konkurssissa vielä vakavin ongelma. Hälyyttävintä on herrojen ilmeisen täydellinen kunnioituksen puute esitutkintaa säätelevää lainsäädäntöä kohtaan. Persu-poliisi Packalen toteaa STT:n jutussa seuraavaa: "Tietenkään niillä ei voi estää miljardien budjetilla toimivan tiedusteluorganisaation vakoilua, jos se haluaa vakoilla juuri sinua. Ja jos joku suomalainen suunnittelisi vaikkapa terrori-iskua, en pitäisi vakoilua kovin pahana." Tällaisia vieraan vallan juoksupoikia meillä sitten on poliiseina. Kaikkein surkuhupaisinta on että kyseessä on vielä persujen edustaja, jonka luulisi jäsenkirjansa eteen edes teeskentelevän isänmaallista. Limnellhän on jo aiemmin pahoitellut Snowdenin ja Manningin tietovuotoja, joiden ansiosta saimme tietää NSA:n kyyläyksestä.

Packalen kuvittelee olevansa fiksu kun liittää vakoilun terroriteon suunnitteluun. Ikään kuin kyylääminen alkaisi vasta silloin kun kuviteltu terrori-isku olisi suunnitteilla, kohdistuisi vain sen tekijöihin ja saatua aineistoa käytettäisiin vain terroritekojen ehkäisemiseen. Aineistoa kertyisi ja kertyy koko ajan tietysti valtavia määriä, jotka varastoidaan ja joista voidaan tehdä hakuja tarkoituksiin joita vain mielikuvitus rajoittaa. On hyvin mahdollista, että niillä tehtäisiin bisnestä kauppaamalla raportteja kenestä tahansa kenelle tahansa maksukykyiselle henkilölle.

On myös hyvin mahdollista, että NSA:n kyyläämisen tuottamaa aineistoa voisi päätyä myös terroristeille aivan tarkoituksella. Ne, joilla on parempi muisti, tai jotka eivät suhtaudu totuuteen yhtä joustavasti kuin herrat Limnell ja Packalen muistavat, että esimerkiksi Osama bin-Laden oli Yhdysvaltain tärkeä liittolainen Afganistanissa ennenkuin häntä alettiin nimittää terroristiksi. Yhdysvallat luonnollisesti tarjosi tälle liittolaiselleen taloudellisen avun, aseiden ja koulutuksen ohella myös tiedustelutietoja. Näitä tietoja voi siis päätyä minne tahansa käytettäväksi missä tahansa tarkoituksessa, jos Yhdysvaltain hetkellinen, todellinen tai kuviteltu, etu sitä vaatii. Voi olla, ettei Packalen käsitä tätä, mutta Limnellille pitäisi jo koulutuksensa perusteella olla selvää, että yksittäisen suomalaisen edut tallautuvat hyvin helposti supervallan globaaleissa valtapeleissä. Oli miten oli: näiden herrojen kanssa ei kannata ryhtyä edes autokaupoille.