perjantai 7. maaliskuuta 2014

Liberaalit tykkäävät nyt julkisesti uusnatseista.

Ainakin EU:n ulkoministeri Catherine Ashton, Yhdysvaltain varapääministeri Victoria Nuland ja entinen  Yhdysvaltain republikaanisen puolueen presidenttiehdokas ovat käyneet keskustelemassa ja poseeraamassa valokuvaajille yhdessä Ukrainan uuteen hallitukseen kuuluvien uusnatsien kanssa. Ainakin äärioikeistolaista Svobodaa edustava Oleg Tiagnibok (kuinkahan nimi tämä pitäisi kirjoittaa, kirjoituasuja näyttää olevan lukuisia) on ilmaissut omaa vakaumustaan natsitervehdyksellä. Catherine Ashtonin toiminta on aikamoinen muutos aikaisempaan käytäntöön jos ajatellaan kuinka liberaalit ovat suhtautuneet, ainakin puheissaan, eurooppalaisiin äärioikeistolaisiin, kuten isä ja tytär Le Peniin tai Jörg Haider -vainaaseen, jonka toiminta johti jonkinlaiseen EU:n sisäiseen boikottiin.

Puolustusministeri Carl Haglund perui taannoin tapaamisensa venäläisen kollegansa kanssa, koska ei halunnut esiintyä julkisuudessa tämän kanssa, ettei hänen tulkittaisi kannattavan Venäjän toimintaa Ukrainassa. Tänä aamuna YLE:n Aamu-TV:ssä HS:n (Marko Junkkari), YLE:n (Pekka Ervasti) ja MTV:n (Eeva Lehtimäki) poliitiikan toimitusten päälliköt kiittelivät kuin yhdestä suusta Haglundin toimintaa. Sopivampaa olisi kai olisi esiintyä näiden Ukrainan uusnatsien kanssa. Ainakaan mediaamme johtavat liberaalit herrat ja rouvat eivät ole esittäneet minkäänlaista kritiikiä Ukrainan uutta hallitusta kohtaan (koskien heidän äärioikeistolaisuuttaan) vaan meidän annetaan olla siinä uskossa, että kyse olisi vain Moskovan propagandasta.

Vallitsevan asiantilan kovin pitkäaikainen pimittäminen vaatii mediamme johtohahmoilta mielikuvitusta, sillä Ukrainan uudessa hallituksessa istuu neljä äärioikeistolaisen Svobodan edustajaa ja sama puolue on saanut haltuunsa myös uuden pääsyyttäjän pestin. Todennäköisesti tätä hiukan kiusallista asiaa ei käsitellä mitenkään vaan meidät yritetään totuttaa hiljalleen siihen ajatukseen että uusnatsitkin ovat päässeet liberaalin eliitin armoihin. Yhteiselo sujuukin varmaan ihan letkeästi, sillä uusnatsit ovat vannoutuneita kapitalismin kannattajia ja luotettavia kumppaneita taistelussa vasemmistoa ja kaikenlaista työväen järjestäytymistä vastaan.

Ruotsalainen Expo-säätiö on raportoinut Ukrainan uusnatsien menestyksen jakaneen sikäläistä äärioikeistoa. Nordisk Ungdom ja Svenskarnas Parti ovat organisoineet vapaaehtoisjoukon lähtemään Kieviin tukemaan paikallisia aateveljiään. Sen sijaan Svenska Motståndsrörelsen väittää juutalaisten olevan levottomuuksien takana. Kaiken kaikkiaan kannanotot vaihtelevat, sillä jotkut ukrainalaisen äärioikeiston edustajat olivat kiistäneet antisemitistisyytensä kertomalla, että heidän joukoissaan mielenosoituksissa ja yhteenotoissa poliisin kanssa on ollut mukana entisiä Israelin erikoisjoukkojen sotilaita. Toiset ukrainalaisen äärioikeiston edustajat taas ovat sanoneet syrjäytetyn Janukovitsin hallituksen olleen "juutalaisten ja moskovalaisten gangsterien asialla".

Hiukan vaikuttaa siltä, että äärioikeisto sovittaa lausuntojaan kuulijan mukaan. On kiistatonta, että toisen maailmansodan aikaista natsien liittolaista Stepan Banderaa ja ukrainalaisia SS-miehiä juhlivat Svobodalaiset ovat kaikkien natsien tapaan antisemitistejä, mutta taktisista syistä on parempi pitää tästä asiasta pienempää ääntä, sillä Yhdysvaltain on helpompi tukea äärioikeistoa, joka ei ole avoimesti juutalaisvastainen. Tämän ovat havainneet muutkin eurooppalaiset äärioikeistolaiset liikkeet, jotka juutalaisten parjaamisen asemesta keskittyvät mielummin demonisoimaan islaminuskoisia. Näin äärioikeistolaiset taas voivat vedota "sivilisaatioiden taistelu" -tyyppiseen ajatteluun, joka yhdistettynä raivokkaaseen antikommunismiin tekee heistä houkuttelevan kumppanin bisneseliitille ja heidän liberaaleille palkollisilleen mediassa ja valtionhallinnossa.