sunnuntai 14. huhtikuuta 2013

Estonian mysteeri

Meille valehdellaan toisinaan.Se tiedoksi niille joiden argumentaatioarsenaali sisältää vain salaliittoteoria-leimasimen, kun joku kyseenalaistaa valtavirtamedian uutiset. Paraatiesimerkki valtavirtamedian valheesta (ja erityisen röyhkeä sellainen) on ensimmäisen Persianlahden sodan aikainen uutispätkä, jossa itkevä nuori nainen kertoo ensimmäisen Irakin armeijan sotilaiden ottaneen Kuwaitilaisessa sairaalassa vauvoja pois keskoskaapeista. Tarina on hyvin tunteisiin vetoava, mutta alusta loppuun asti erään PR-firman keksimää potaskaa. Satuilijan roolin hyvin tunteellisesti vetänyt nuori nainen oli Kuwaitin Washingtonin suurlähettilään tytär.

Syytökset salaliittoteoretisoinnista tulee pikemminkin nähdä kutsuna perehtyä asiaan syvällisemmin. Tällaisia tapahtumia ovat esimerkiksi Kennedyn ja Palmen murhat, 9/11, Lockerbien lentoturma ja Estonian uppoaminen. Kaikkiin näihin tapahtumiin liittyy lukuisia epäselvyyksiä. Estonian kohdalla tulee ensimmäiseksi ihmetelleeksi sitä, miksi poliitikot muuttivat mieltään hylyn nostamisesta. Mikään tekninen tai taloudellinen ongelma se ei olisi ollut, sillä Estonia ei ole kovin syvällä sukellus- tai nosto-operaatioita ajatellen. Toinen kummastuttava seikka on siinä, että poliitikot eivät mielellään muuta mieltään yleisen mielipiteen vastaiseksi varsinkaan mikäli heillä ei ole siihen kunnon perusteita. Sellaista perustetta ei ainakaan julkisuudessa ole esitetty, joten heidän toimintansa täytyy ainakin uhrien omaisten näkökulmasta näyttää irrationaaliselta. Tähän puuttuvan perusteen ihmettelyyn saatamme palata joskus toiste.

Estoniaan liittyen Knut Carlquist kertoo kirjassaan "Tysta leken" eräästä mystisestä episodista. Muuan onnettomuudesta hengissä selvinnyt mies päätyy pelastuttuaan Turkuun sairaalaan. Eloonjääneiden luettelosta hän havaitsee, myös aluksen päällystön selvinneen onnettomuudesta ja olevan nyt niin ikään samassa turkulaisessa sairaalassa. Kuultuaan henkilökunnalta missä potilashuoneessa päällystön edustajat ovat kertoja päättää parin muun selviytyjän kanssa lähteä tapaamaan näitä. Se ei kuitenkaan käy päinsä, sillä päällystön edustajat on nyt poistettu pelastuneiden listalta. He eivät ole (enää?) sairaalassa. Voiko tällainen erehdys olla mahdollinen?  Tätä seikkaa ei tietääkseni ole tutkinut mikään valtavirtamedia. Heillä olisi siihen resursseja, muttei mielenkiintoa.

Toisinpäin erehdys olisi ymmärrettävissä: kaikkia selviytyneitä ei heti saada laitettua listalle, koska he päätyvät eri paikkoihin, eikä kaikkien henkilöllisyys ole heti todennettavissa. Vaikeampaa on käsittää kuinka jotkut henkilöt tulisivat laitetuiksi listalle, vaikka näin ei olisi. Ajatellanpa tilannetta, että joku lukee omaisensa selvinneen, eikä näin olekaan? Millaisen tapahtumaketjun seurauksena väärä nimi voisi päätyä listalle?

Sven Anérin mukaan nämä henkilöt todella pelastuivat mutta CIA lennätti heidät tuntemattomaan paikkaan. Asetelma muistuttaa hiukan terrorismin vastaisen sodan epäiltyjen lentomuilituksia salaisiin kidutuskeskuksiin. Olisivatko nämä henkilöt olleet selvillä jostakin valonarasta seikasta? SVT uppdrag granskning ohjelmassa Lars Borgnäs osoitti, että Estonialla oli ennen turmaa salakuljetettu Neuvostoliiton jälkeensä jättämää sotilasmateriaalia tai laitteistoa Virosta Ruotsiin ja mahdollisesti sieltä edelleen Yhdysvaltoihin. Vihje ohjelman tekijöille tuli entiseltä tullimieheltä, joka oli esimiehensä käskystä jättänyt tarkastamatta erään Estonialta tulleen auton.

Jotkut, jotka pitävät Estonian turmaa attentaattina uskovat venäläisten tiedustelun olleen teon takana. Motiivina olisi ollut halu estää salaisen materiaalin kuljettaminen Estonialla. Mutta voisiko tämä pitää paikkaansa? Miksi tämä seikka salattaisiin? Olisiko Jeltsinillä ollut mitään tällaisia kuljetuksia vastaan ainakaan siinä tapauksessa, että hän lähipiireineen olisi päässyt osingoille? Hänhän oli kylmän sodan ajan vastakkain asettelujen jatkamisen asemesta kiinnostuneempi orkesterin johtamisesta ja lähipiirinsä omaisuuden kartuttamisesta.

Jos venäläisten tiedustelupalvelu olisi ollut asialla upottamassa Estoniaa tiedotusvälineemme, sekä Suomen, Ruotsin ja Viron johto olisivat kernaasti sen julkistaneet. Näin olisi tehty siinäkin tapauksessa, että Jeltsin olisi ollut mukana, sillä silloin vain hänen osuutensa olisi salattu ja kerrottu tiedustelun toimineen omin päin. Jos joku olisi kyseenalaistanut virallisen version, häntä olisi pilkattu salaliittoteoreetikoksi ja asia olisi ollut sitä myöten selvä.

Niin se vaan on!
Tuomari Jorma