tiistai 23. huhtikuuta 2013

Vapaavuori pitää meitä idiootteina

Ministeri Jan Vapaavuori kertoo A-Studiossa valtion antavan kymmenien miljoonien innovaatiotuen STX-telakalle, mutta ei voi ryhtyä "mihin tahansa", kuten omistajaksi. Se onkin tietysti perinteisesti mahdoton ajatus. Mielummin lahjoitetaan rahaa yksityisille sijoittajille, kuin käytetään samat rahat osuuden ostamiseen: siinähän voisi valtio pian vaikka tienata jotain, eikä se käy laatuun.

Olisi hauska joskus nähdä hallituksessa tahoja, jotka ajattelisivat veronmaksajien parasta. Vapaavuoren ja nykyisen hallituksen linja ei poikkea edeltäjistään tässä. Myös aiemmat hallitukset ovat "tappaneet lypsäviä lehmiä" myymällä kannattavia yrityksiä ja näin valtiolta on jäänyt miljardien osingot saamatta. Näistä yksityistämisistä saadut rahat on jaettu yritystukina ja veronalennuksena rikkaille. Taas joutuu tavallinen veronmaksaja kysymään itseltään ovatko hallitusherrat huijareita vai typeryksiä?

Ainakin nämä herrat pitävät meitä typeryksinä. Mitä muuta voi ajatella Vapaavuoren kommentista A-Studion toimittajan kysymykseen valtion mahdollisesta omistajuudesta STX:ssä? Ministeri opettaa Suomessa olevan tuhansia yrityksiä, eikä valtio voi aina mennä omistajaksi kun jollain näistä menee huonosti. Väittääkö hän ettei kohteita ei muka voi valita ja jos yhteen menee mukaan niin sitten on muka mentävä omistajiksi kaikkiin. Tasapuolisuus ei koskaan ole ollut minkäänlainen ohjenuora hallitustemme toiminnassa, kuten havaitsemme massiivisista pankkien pelastusoperaatioista. Kritiikkiä on tietysti annettava toimittajalle joka sallii tällaisten älyttömyyksien vastaansanomattomaan möläyttämisen.

Tuomari Jorma