sunnuntai 21. huhtikuuta 2013

Huh, mitä hypeä HS

Hesari tiedotti meille eilen "vallan vaihtaneen omistajaa" Moisés Naímin kirjaa "The End of Power" käsittelevässä jutussa. "Valtiot, suuryritykset, mediatalot ja kirkko ovat menettäneet otteensa" Hesarin mukaan. Taasko? kysyy lukija, jolle sosiaalisten medioiden on väitetty milloin tuottaneen arabikevään milloin valinneen Obaman Yhdysvaltain presidentiksi.

Siellä missä vanha valta otti kovat otteet käyttöön arabialainen kevät muuttui takatalveksi sosiaalisista medioista huolimatta. Näin kävi Bahrainissa, jonka johto Saudi-Arabian panssareiden suosiollisella avustuksella tukahdutti kansannousun väkivaltaisesti. Mieleen nousivat hakematta Prahan kevään tai Taivaallisen Rauhan aukion kuvat. Assosiaatio on tietysti virheellinen sillä nyt liikkeellä oli pääkonttorin toiseksi paras ystävä lähi-idässä. Mitään tuomittavaa ei siis voinut tapahtua ja ihmisoikeuksia noudatettiin epäilemättä prikulleen Hesarin mittapuiden mukaan.

Obaman osalta voi todeta hänen olevan pääomapiirien presidentti aivan edeltäjiensä tapaan, kuten kaikkien aikojen muhkein vaalikassa osoittaa. Vastapalvelukseksi Obama toteutti finanssipiireille mieleistä politiikkaa, jonka takuumiehinä toimivat Wall Streetiltä rekrytoidut ministerit ja johtavat virkamiehet. Hesari toteaakin artikkelin loppupuolella the Economistiin viitaten, että "pankki- ja vakuutusalalla on nähty voimakasta keskittymistä, ja internetissä rahanteko on pitkälti muutaman jättifirman, kuten Googlen ja Amazonin, hallussa". Tässä tuleekin jo Naímin viesti kuitattua vääräksi hälytykseksi.

Kansallisvaltion loppua on toitotettu jo pitkään, mutta nyt näemme sen taas kelpaavan suuren rahan käsikassaraksi (mitä se tietysti koko ajan on ollutkin) keräämään kansalaisilta kolehdin kasinopelien tappioiden kattamiseen. Kansallinen kuvasto on edelleenkin käyttökelpoinen peruste rekrytoida joukkoja pelastamaan "maiden omia pankkijärjestelmiä", hakkaamaan pakolaisia ja lahtaamaan kaukaisten maisten asukkaita.

Hesarin jutussa väitetään myös Afganistanin ja Irakin sotia tappioiksi. Näin onkin tapettujen, haavoittuneiden ja pakolaisten kannalta, mutta valtaapitävälle taloudelliselle eliitille ne ovat olleet menestys, kuten Hesarin terrorismin torjunnalle ilmoittama hintalappu 3300 miljardia dollaria osoittaa. Eikö bisnes, jossa pyörii 3300 miljardia dollaria olekin aika tuottoisa sille, joka tuottaa alan palveluja?

Terrorismin vastainen sota on ollut menestys Yhdysvaltain status quolle myös sikäli, että työväenluokan nuoriso on saatu "pois pahanteosta" ja maleksimasta kotimaan kaduilla. Heille on järjestynyt "mielekästä tekemistä" sotilasoperaatioissa ympäri maailmaa. Näin kaikkoavat mielestä mahdolliset "amerikkalaiset keväät" ja muut hassutukset.

Tuomari Jorma