maanantai 15. huhtikuuta 2013

Pääomalla ei ole kotimaata

Moni varmaan muistaa otsikon hokeman. Sillä pankkiirit ja mediavaikuttajat osoittivat meille maalaisuutemme. Porhot eivät koe olevansa meille mitään velkaa, koska he ovat kosmopoliitteja. Nyttemmin samaa iskulausetta on kuultu harvemmin. On jopa puhuttu eri maiden pankeista ja pankkijärjestelmistä ikääkuin valtiot (ja viime kädessä me valtioidemme välityksellä) omistaisivat pankit. Kukaan ei ole huolissaan markkinoiden pilaantumisesta vaikka valtiot holhoavatkin pääomapiirejä avokätisillä rahalahjoillaan. Eivätkö he siis olekaan enää markkinafundamentalisteja? Höpsistä! Nyt on kyse markkinahäiriöstä, joka parannetaan siten että valtio ottaa kantaakseen yksityiset tappiot. Mainio kekesintö tämä markkinahäiriö! Tällä erääkin sitä on kestänyt jo vuosikausia.

Kohta taidamme kuitenkin taas kuulla useammin pääoman olevan "kotimaatonta", siilä jyrkkä nousu on odotettavissa. Näin on kai pääteltä sen joka katsoi viime viikon jälkipörssiä (YLE:n aamu-TV:ssä) ja sen hurmioitunutta elämöintiä Yhdysvaltain ennenkuulumattoman nopeasta ja "todellisesta" talouskasvusta. Kaikesta päättäen nämä "talousviisaat" ovat sitä mieltä, että Wall Streetille pumpatut miljardit, asiakkaiden tietoinen harhauttaminen, kaikenkarvaiset lyhyeksi myynnit ja käsittämättömät johdannaiset ovat vain pikkuseikkoja, joista ei kannata mekastaa. Eikä kannatakaan etenkin jos on finanssialalla. On täyttä harhaa, että finanssikriisissä olisivat kärsineet kaikki. Monet ovat tehneet valtavia voittoja ja vain odottavat päästäkseen kasvattamaan uutta kuplaa.

Finanssipiirien kannalta on vain mukavaa, kun he taas pääsevät kertomaan meille kuinka paljon valtio on velkaantunut ja kuinka kalliiksi sosiaaliturva on tulee. Siitä pikkuseikasta tietysti vaietaan, että velat ovat peräisin siitä hyväntekeväisyydestä jota poliitikkomme harjoittivat finanssipiirejä kohtaan ja ottivat näiden velat valtion eli meidän veronmaksajien kannettavaksi. Silloin kun valtioiden kassoista hamutaan rahaa porhojen pelastamiseksi on etsikkoaika muuttaa pelin sääntöjä, mutta halukkuutta siihen ei ole löytynyt.

Nyt hallituksemme muiden hallitusten tapaan luottaa pelastettujen hyvään tahtoon. Mutta kuten suuren rahan edustajat ovat usein toistelleet pankit tai muutkaan yritykset eivät ole sosiaalitoimistoja. Tilanne on sama tämän yhteisöveroratkaisun kanssa. Luuleeko hallitus tosiaan, että yritystemme johdossa on niin mielikuvituksetonta ja typerää sakkia, etteivät nämä keksi saamilleen verorahoille muuta käyttöä kuin uusien työntekijöiden palkkaamisen. Ja sitä paitsi se voisi olla markkina-ajattelun vastaista. Ainoa epäselvyys tässä on haukkuisiko hallitusta typeryydestä vai kieroudesta.

Ehkä voimme sanoa "kriisin" olevan ohi silloin kun pankkiherrat alkavat taas hokea mantraansa: "pääomalla ei ole kotimaata". Markkinahäiriö lienee parantumassa ja valtio voi ryhtyä maksamaan pelastetuille velkaa, jonka otti nämä pelastaakseen.

Niin se vaan on!
Tuomari Jorma