sunnuntai 7. huhtikuuta 2013

Mitä blogissani käsitellään jatkossa

Tässä blogissa tullaan käsittelemään poliittisen, taloudellisen ja mediaeliitin toiminnan analysoimiseen. Usein saamme kysyä, miksi samat säännöt eivät koske kaikkia. Samat teot ovat yksien tekeminä oikeutettuja kun ne toisten tekeminä johtavat rikollisen leimaan. Aavistelen meidän kerta toisensa jälkeen päätyvän ihmettelemään tekopyhyyden ja irrationalismin sujuvuutta. Meille syötetään pajunköyttä ja meitä haukutaan salaliittoteoreetikoiksi, jos rohkenemme esittää kysymyksiä väärissä paikoissa. Mutta nyt riittää! Jorma langettaa tuomionsa etenkin hutiloiville valehtelijoille, jotka aliarvioivat yleisönsä. Vai mitäpä tuumaatte näistä:

Kahteen pilvenpiirtäjään törmää matkustajakone, sitten ne romahtavat. Naapurikorttelissa on kolmas, matalampi kerrostalo, joka romahtaa siististi maantasalle (vaikka siihen ei törmääkään kukaan).

Erään suuren maan presidentti murhataan ampumalla. Syyllinen on yksinäinen mielipuoli, sanotaan viralliseksi totuudeksi. Tämän seikan väittäminen edellyttää teoriaa, jossa mielipuolen ampuma luoti ei noudata fysiikan lakeja vaan esimerkiksi pysähtyy ilmassa hetkiseksi ennen kuin jatkaa matkaansa.

Erään pienen maan pääministeri tapetaan. Rikospaikalla olevat todistajat kertovat jäntevän ja urheilullisen miehen hölkkäävän pois tapahtumapaikalta. Syyllisen väitetään kuitenkin olevan ontuva narkomaani. Eräs pienen pieni epäsymmetria ei tunnu häiritsevän ketään: ontuva ei voi esittää menestyksellisesti tervejalkaista.

Haukkukaa siis meitä mielipuoliksi, kun meille ei kelpaa pajunköysi jonka nieleminen edellyttäisi fysiikan lakien ja terveen järjen hylkäämiseen!

Entäs sitten tämä: pilvenpiirtäjän romahdettua lähikorttelit ovat täynnä valkoista tomua. Siihen törmännyt lentokone on palanut terästä sulattavan masuunin kuumuudella. Kaiken tämä helvetillisen tuhon keskeltä poliisi poimii matkustajakonetta kuljettaneen terroristin passin. Ennen kuin alamme naureskella, meidän on otettava huomioon kulttuurierot. Tämä edellinen tarina on kehitelty sellaiselle yleisölle, jonka pahvimukissa kerrotaan kahvin olevan kuumaa.

Älyttömien virallisten "totuuksien" jälkeen voimme siirtyä tekopyhyyden pariin: Erään latinalaisen Amerikan presidentti kuoli taannoin syöpään. Sitä ennen häntä tituleerattiin tiedotusvälineissämme "itsevaltaiseksi", hänen sanottiin "jakavan kansaa" ja saattavan maansa talouden kuralle. Suorastaan epädemokraattiseksi hänta ei kehdattu sanoa, lukuisten voittamiensa rehellisten vaalien vuoksi. Mistä sitten moinen moraalinen paheksunta vaikka hän ei tapattanut tai kidututtanut ketään? Vaikka hän käytti valtion öljytuloja köyhien hyväksi parantamalla näiden ruokahuoltoa, koulutusta ja järjestämällä ilmaisen terveyden huollon ja lääkkeet ihmisille joista monet eivät olleet aikaisemmin lääkäriä nähneetkään saati, että olisivat hoitoa saaneet.

Syy lienee siinä että hän oli tottelematon ja näytti huonoa esimerkkiä. On osaltaan hänen syytään että latinalaisen Amerikan köyhät ovat alkaneet taistella oikeuksiensa puolesta (sehän ei käy laatuun, sillä vastakkaiasettelun aika on ohi!). Hän näytti, että valtio voi toimia aloitteellisesti hyvinvointipolitiikassa markkinavoimia uhmaten. Ja kaiken tämän lisäksi hän rohkeni uhmata suurta läntistä ystäväämme, joka on auktoriteettimme myös ihmisoikeuksien alalla. En malta tässä yhteydessä olla mainostamatta läntisen ystävämme uuden ajan humaania vankilaa Guantanamo Bayta, jonka tarkoituksena on kai toimia esimerkkinä kuubalaiselle vankeinhoidolle länsimaisesta tavasta kunnioittaa toisinajattelijoiksi epäiltyjen ihmisoikeuksia.

Niin se vaan on!
Tuomari Jorma