torstai 12. joulukuuta 2013

Tiekartta paremminvointivaltioon

Kun pistäydyin tavoistani poiketen katsomassa Ilta-sanomien Tampereen kiakkovieras-mielenilmauksesta kirjoittamien uutisten kommentointi palstaa kiinnitin huomiota siihen intesiiviseen vihamielisyyteen, mitä viestien enemmistö tulvi. Kuvan on pakko olla jossain määrin vääristynyt. Jos se olisi oikea spontaanisti syntyvät kansalaispartiot lynkkaisivat nakkivarkaita päivittäin. Tietenkin se on vääristynyt ainakin siten, että anonyymisti on helppo käyttää kovaa kieltä ja ehkä päästellä muutenkin höyryjä jos jokin omassa elämässä tympäisee.

Monet kehottivat "kiakkoilijoita" ilmaisemaan mielipiteensä äänestämällä ja menemään töihin, että rikastuisvat ettei tarvitsisi olla kateellinen linnassa juhlijoille. Kaikki tietysti teoriassa hyviä, mutta käytännössä höperöitä ja todellisuudelle vieraita neuvoja. Äänestämässä voi käydä, mutta ne ehdokkaat ja puolueet, joista tavallinen rahvas voi medioiden välityksellä tulla tietoiseksi ovat niin sitoutuneita siihen kapeaan toiminta-alaan johon euro-yhteiostyö määrittelee, ettei mitään merkittäviä muutoksia tätä kautta ole odotettavissa. Ja vanha totuushan on, että työn teolla ei rikastu. Kateus taas enemmän rikkaiden vaiva. Niiden mielestä köyhällä on aina liikaa. Ei suomalainen kärsi niinkään kateudesta vaan siitä, että rikkaita nuoleva lehdistö sekoittaa keskenään huutavista vääryyksistä johtuvan tuohtumuksen (jota tulisi kutsua oikeudentunnoksi) ja kateuden.

Nettipalstan jäkättäjien maailmankuva oli erittäin oikeistolainen usko yksilön vaikutusmahdollisuuksiin oli rajaton. Ainakin yksilöä oltiin vastuuttamassa rajattomasti. Vaikka onhan meitä koulutettu tähän jo pitemmän aikaa. Terveysongelmat ovat yksityisiä, kuten esimerkiksi tupakointi. Tupakkafirmojen toimintaan ei voida puuttua, esimerkiksi kieltämällä tupakan myymisen, mutta tupakoitsijat ovat vapaata riistaa. Kimpussa ovat niin työpaikan kellokallet kuin sekalaiset terveysintoilijat (jotka tosin ovat yleensä huolissaan vain tupakoitsijan hoitoon kuluvista verorahoista).

Nuuska muodostaa mielenkiintoisen poikkeuksen. Se ei haittaa käyttäjän ympärillä olevia ihmisiä siten kuin savukkeet, eikä sen vaarallisuudesta ole samanlaista näyttöä. Minusta nuuskan myynnin kieltäminen ja savukkeiden myynnin salliminen on yhtä loogista kuin kieltää keskikaljan myynti mutta sallia koskenkorvan myynti. Ehkä nuuskan kieltäminen, muualla kuin Ruotsissa, onnistui siksi ettei sen tuottaja ole pystynyt lahjomaan (öh.. anteeksi) eikun lobbaamaan poliitikkoja EUssa riittäväst kun kyse on niin marginaalisesta tuotteesta ja väistämättä pienemmistä tuotoista kuin savukkeiden kohdalla (todettakoon etten käytä savukkeita sen paremmin kuin nuuskaakaan). Minusta tupakan vastustajien kannattaisi pöyhiä tätä ilmeistä ristiriitaa, mutta minkäänlaista mielenkiintoa tähän ei ole ilmennyt.

Nyt eksyin ehkä hiukan aiheesta, mutta suhtautuminen tupakkaan on vain niin edustava esimerkki yksilön vastuuttamiseen perustuvasta silmänkääntötempusta, jolla meitä yksinkertaisia valmistellaan nielemään etenevä yhteisvastuun romuttaminen. Sehän on tietysti "parhaimmistostamme" hauskaa katsottavaa kun rahvas on toistensa kurkuissa ja jättää tärkeämmät asiat heidän päätettäväkseen. Sillä aikaa kun nahistelemme eliittimme voi pystyttää yövartijavaltion (siihen sisältyy vain poliisi, armeija ja oikeuslaitos) ja ainoat tulonsiirrot tehdään bisneksissään kömmähtäneille keinottelijoille.

Toinen tällainen erittäin onnistunut työväenluokan solidaarisuuden murentamisen strategia on kaikkien eriväristen asettaminen syntipukeiksi. Nyt vain tämä kampanja ei enää huikeasta menestyksellisyydestään huolimatta enää riitä vaan tarvitaan lisää syntipukkeja: tupakoitsijat, köyhät, ylipainoiset, kommunistit, yksinhuoltajat, feministit työttömät, nuoriso, eläkeläiset, homot jne.

Mutta onhan meillä sankareitakin. Pariskunta, joka noukkii natsoja ja pelastaa maailman omalla henkilökohtaisella ja sankarillisella panoksellaan. Vihreitä olivat varmaan erityisen ilahtuneita, kun hallituskumppanin riveistä lähtenyt presidentti nyt oli kutsumalla edellisen natsannoukkijaparin omaksunut heidän ideansa maailman ja luonnon pelastamisesta henkilökohtaisilla valinnoilla.

Henkilökohtaisista valinnoista puheenollen taitaa olla vähän vanhanaikaista suosia joukkoliikennevälineitä kun Heidi Hautalakin harrastaa yksityisautoilua. Mutta ehkä onkin niin että "parhaimmisto", johon Heidikin eittämättä kuuluu, tekee muilla tavoin ihmiskunnalle niin suuria palveluksia ettemme voi edellyttää hänen vaivaavan itseään tämän oman periaatteensa noudattamisella.

No niin tumpatkaas tupakit ja lähtekää reippaalle natsojen keräilylenkille, että jaksatte sitten paremmin omaishoitaa omia vanhempianne ja muita raihnaita sukulaisianne.