sunnuntai 1. joulukuuta 2013

Tietoturva-asiantuntija Mikko Hyppönen puhuu asiaa

Tietoturva-asiantuntija Mikko Hyppönen totesi TEDx-puheessaan meidän kaikkien olevan Yhdysvaltojen siirtomaavallan alaisia. Hyppönen viittasi mm. Snowdenin paljastamiin tietoihin Yhdysvaltalaisen NSA-tiedustelupalvelun maailmanlaajuisesta kyyläysoperaatiosta jonka saa esteittä kohdistaa kaikkiin ulkomaalaisiin (esimerkiksi meihin).

Hyppönen oli kovasti toisenlaisilla linjoilla kuin Stonesoftin kyberturvallisuusjohtaja Jarmo Limnell, joka on lähinnä keskittynyt selittämään kyttäämistä parahin päin ja tuominnut Snowdenin ja kumppanien toiminnan. Limnellin mielestä rikosten paljastaminen näyttää väärin, kun taas itse rikokset, kuten siviilien murhaaminen, ovat kai ihan hyvä juttu (jos vain asialla on suuri läntinen ystävämme).

Kovasti ovat ajat muuttuneet. 80-luvulla saimme lukea kuinka Itä-Berliinissä oli TV-kameroita talojen katoilla. Olimme järkyttyneitä ihmisten kyttäämisestä tällä tavoin. Kului joitakin vuosia ja valvontakameroita oli jokaisessa puodissa ja kioskissa viranomaisista puhumattakaan. Kyttäys ei enää järkyttänyt ketään. Sama kehitys on vain kiihtynyt kun kansalaiskyttääjät kuvaavat lähimmäistensä kömmähtelyä ja laittavat teoksensa esille sosiaaliseen mediaan. Pohjat vetäisi kuitenkin NSA.

Median haastattelussa monet ovat sanoneet, että kyttääminen sopii mainiosti, kun heillä ei ole mitään salattavaa. Tätäkin kantaa vastaan Hyppönen argumentoi osuvasti pyytämällä kertomaan etukäteen jos ajattelee tällä tavalla. Tällainen henkilö ei näet pysty pitämään salaisuuksia, eikä häneen kannata luottaa.

On aika yllättävää, että ihmisiä ei tällainen amerikkalainen kyylääminen häiritse, vaikka naapurien kyttäminen ei olekaan korkeassa kurssissa. Ehkä se on vähän sama juttu kuin kateuden kanssa. Monet kadehtivat naapuriaan mutta eivät todellisia rikkaita. NSA:n vakoilu tuntuu kaukaisemmalta kuin naapurien uteliaisuus, eikä tunnu koskettavan arkeamme. Tämä saattaa kuitenkin olla suuri erehdys. NSA:n meistä keräämät aineistot voivat kiinnostaa esimerkiksi tulevia ja nykyisiä työnantajiamme aivan yhtä paljon kuin ajattelemattomat facebook-kommenttimme.

Kattava puheluiden ja internetin urkinta avaa siis mielikuvituksellisia bisnesnäkymiä. Tämän aineiston perustalta voidaan tuottaa aika seikkaperäisiä raportteja kunkin sähköisestä elämästä viranomaisille, työnantajille tai ihan vaan kiinnostuneille sivullisille.